Waarom goud kopen?

Goud is de enige echte en internationaal aanvaardbare valuta

Waarom goud kopen. Er zijn meerdere redenen. Edelmetalen zijn de perfecte bezitting wanneer men op zoek is naar een ‘veilige haven’ voor het verzekeren van het vermogen. Goud is in die categorie de ultieme belegging en wereldwijd nog steeds de enige echte valuta! In tegenstelling tot een papieren investering zoals aandelen en obligaties, waarbij het resultaat afhankelijk is van regeringen, bedrijven, personen en de wereldwijde economie, is goud een hard, tastbaar product, zeer beperkt in aanbod en wordt de waarde mede bepaald door wat de aarde het geeft.

Waarom goud kopen?

 Goud is het enige devies met een echte intrinsieke waarde

Tweede reden waarom goud kopen interessant is, is dat de waarde van goud intrinsiek is en is één van de weinige bezittingen die geen recht of plicht vertegenwoordigd om te betalen of te ontvangen. Dit in tegenstelling tot banken, financiële instellingen, multinationals en overheden. Spaartegoeden en obligaties dragen altijd een recht of een plicht met zich mee. In tegenstelling tot papieren geld of virtueel geld in een computer van een bank (niets meer dan electronische bits en bytes) heeft fysiek goud een intrinsieke waarde. Deze waarde komt voort uit de fysieke eigenschappen van goud. Goud is zeldzaam, onverwoestbaar, moeilijk om uit de grond te halen en wordt over de gehele wereld als waardevol gezien.

Misschien gelooft u bovenstaande titel niet en toch is het waar. Philippe Gijsels, beleggingsspecialist bij BNP-Fortis, raadt aan goud te kopen. Dit staat te lezen in een artikel verschenen in de Standaard van 26/06/2019. De link naar het artikel vindt u onder aan deze tekst. Traditioneel verketteren banken de aankoop van goud, want de bank verdient er niets aan.

In het betrokken artikel wordt alles nog eens mooi op een rijtje gezet wat er economisch fout loopt in deze wereld. Handelsoorlogen, te lage rente, te lage economische groei, oplopende tekorten, de moderne geldtheorie, enz… een ideale voedingsbodem voor goud.
Maar boer let op uw ganzen wanneer de vos de passie preekt. De bank raadt weliswaar aan goud te kopen, maar zegt niet hoe u dat moet doen. De bank zal haar cliënteel naar beleggingsfondsen loodsen die in grondstoffen en goudmijnen beleggen. Ter info, de goudprijs is in 15 jaar verviervoudigd (van 10.000 eur/kg naar 40.000 eur/kg). En de FTSE gold mine index is over 20 jaar ongeveer gelijk gebleven. Wie oordeelt dat goud nu te duur is, is fout wegens het argument van prijselasticiteit.

Wie wil investeren in goud, dient dit te doen in “the real thing” en dit is de aankoop van fysiek goud. Goud op rekening, afgeleide producten op goud, goudcertificaten, beleggingsfondsen zijn allemaal naast de kwestie, u maakt er enkel iemand anders rijk mee. Gewoon gouden munten en of staven in de kluis, tastbaar en van u.

 

Goud kopen? Maak een afspraak met Europese GoudStandaard